Παρουσίαση στο 6ο Δημοτικό Μυτιλήνης υπό την Αιγίδα του Υπ.Πολ.

  • Αρχική
  • Blog
  • Παρουσίαση στο 6ο Δημοτικό Μυτιλήνης υπό την Αιγίδα του Υπ.Πολ.
27 Νοεμβρίου, 2023
Awesome Image

Παρουσίαση στο 6ο Δημοτικό Μυτιλήνης υπό την Αιγίδα του Υπ.Πολ.

Στο 6 ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης έγινε η πρώτη παρουσίαση με βασική ομιλήτρια την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στο Β. Αιγαίο, Κα Σοφία Τσιριγώτη-Μπαρουτσάκη, την Κα Θεοδώρα Λυμπέρη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης», την Κα Λάουρα Λοιζίδου , Διευθύντρια του 6 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και την Κα Σοφία Σωτηρίου, υπεύθυνη διαχείρισης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η παρουσίαση είχε τεράστια επιτυχία και τόνισε τη σχέση και της Λέσβου στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι και την ιστορία του Anzac.

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών για την ιστορία των Anzac διοργανώθηκαν οργανωμένες επισκέψεις σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λήμνου, αναφορικά με την ιστορία των Αnzac και το αποτύπωμά της στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Στόχος η ανάδειξη της «άγνωστης ιστορίας» της μάχης της Καλλίπολης, των συμμάχων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πως τα στρατεύματα που στρατοπέδευσαν στη Λήμνο κυρίως αλλά και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου επηρέασαν σημαντικά τον πολιτισμό δεδομένης της πολύχρονης παραμονής των ξένων στρατιωτών στα νησιά. Μέσα από την ενημέρωση και τη σύνδεση της τοπικής ιστορίας με την παγκόσμια δομείται η ταυτότητα του πολίτη του κόσμου. Ο Σύλλογος μας όπως είναι ευρέως γνωστό στην κοινωνία της Λήμνου, στα πλαίσια της ουσιαστικής εμπλοκής του στην μελέτη και ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού δρώμενου, συνδιοργάνωσε εκτός των άλλων δράσεων του το 2018, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Μυτιλήνη, μαζί με την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας Κα Σοφία Τσιριγώτη-Μπαρουτσάκη, λόγω του ότι οι στρατιώτες του Anzac και ιδιαίτερα ο Γαλλικός Στρατός κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της απόβασης στην Καλλίπολη ( 1915), στρατοπέδευσε και στην περιοχή Λουτρά Θέρμης της Λέσβου δημιουργώντας πάρα πολύ μεγάλο Πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή και σε όλο το νησί της Λέσβου.

Έτσι λοιπόν και θέλοντας να διερευνήσουμε τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης της ιστορίας του τόπου μας και μέσα προώθησής της με συμμετοχή και σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα (καλές πρακτικές-eTwinning-Erasmus+), ο Σύλλογος μας διοργάνωσε και πραγματοποίησε εκδηλώσεις, βασισμένες πάνω στο πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο με τον Σύλλογο Anzac” επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το ΥΠΠΟΑ. Το πρόγραμμα αυτό έχει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

About Us

The Association “The Lemnos' Friends of Anzac”, is created to fully enhance the role of Lemnos, during the First World War, and especially its participation in the preparation and during the Gallipoli campaign in 1915 by the army of the Entente (France, Russia, the British Empire). Founding members are Lemnians and friends of Lemnos, members of our community on and off the island...

Περισσότερα

Contact Us