Διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου: Λήμνος και Πολιτιστικός Τουρισμός

  • Αρχική
  • Blog
  • Διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου: Λήμνος και Πολιτιστικός Τουρισμός
24 Ιουνίου, 2024
Awesome Image

Διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου: Λήμνος και Πολιτιστικός Τουρισμός

Διοργάνωση πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα:

“ Λήμνος και Πολιτιστικός τουρισμός : Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα “

Οργάνωση:“The Lemnos’ Friends of Anzac “ Association ( www.friendsofanzac.com)

Συνδιοργάνωση : ΄Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου

Ημερομηνίες Διεξαγωγής : 28/06-01/07/2024

Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα «Πολιτεία» VarosVillageBoutiqueHotel-Lemnos

Θέμα: Η κεντρική ιδέα του συνεδρίου είναι

Α) τι σημαίνει ο όρος Ειδικές Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού για την επιστήμη, εφαρμογές στην Ελλάδα και ειδίκευση στη Λήμνο
Β)Τι σημαίνει Πολιτιστικός Τουρισμός , τι νομικό καθεστώς υπάρχει στη χώρα και μοντέλα ήδη αναπτυγμένων περιοχών, γιατί να επιλεχθεί η Λήμνος για να δημιουργηθεί ένα νέο πραγματικό μοντέλο πολιτιστικού τουρισμού, ποιο είναι το αποτύπωμα που ήδη υπάρχει και κυρίως τι θα συνεισφέρει η οποιαδήποτε δαπάνη ανάπτυξης του στην περιφερειακή και χωρική ανάπτυξη.
Γ) Μορφές ανάπτυξης μέσω νέων τεχνολογιών και σημαντικότητα.
Με την γνώση και την εμπειρία των συμμετεχόντων, θα αναπτύξουμε όλα τα παραπάνω, με πίστη ότι πράττουμε ένα σημαντικότατο έργο που το εναποθέτουμε για δράση σε ένα νησί πλούσιο σε πολιτισμό, σε ιστορία, αρχαία ή νεότερη, σε γαστρονομία και πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα και ανθρώπων έργα, και που είναι από τη θέση του, το γεωγραφικό σύνορο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούμε και για την υπόλοιπη χώρα μας, ένα μοντέλο ανάπτυξης τουρισμού βασισμένο πάνω στον πολιτιστικό τομέα με ότι αυτός περιέχει.
Ανάπτυξη θέματος:H ανάπτυξη των διαφόρων μορφών εναλλακτικού Τουρισμού, θεσμικά υπάγεται στη στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης». Έξυπνη Εξειδίκευση σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας και περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους, και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία και την εξωστρέφεια. Σε εθνικό επίπεδο αυτή η ανάπτυξη προτείνεται να γίνει με τον εντοπισμό δυναμικών θεματικών τομέων ή κλάδων που αναμένεται να συμβάλλουν στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Οι τομείς αυτοί όπως έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα , είναι :

1. H Αγροδιατροφή
2. Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
3. Το Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη
4. Η Ενέργεια
5. Η Υγεία και τα φάρμακα
6. Τα Υλικά και οι Κατασκευές
7. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα.
8. Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και οι Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες της χώρας καλούνται να αναγνωρίσουν, να δομήσουν και να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, να υποστηρίξουν την καινοτομία και να επικεντρώσουν τις επενδύσεις, ώστε με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα στάδια, να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος μετασχηματισμός των τοπικών οικονομιών.

Στη Λήμνο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Πρέπει να τονίσουμε μεταξύ αυτών, τους επισκέψιμους χώρους στην Πολιόχνη, στα Καβείρια και στην Ηφαιστεία , την ανάδειξη της ιστορίας του Αnzac μέσα από τις παγκόσμιες συνέργειες που έχουν δημιουργηθεί, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Medina”και την εξέλιξη του, τον χαρακτηρισμό των αγροτικών μαντρών της Λήμνου ως προϊόν της Παγκόσμιας Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού, την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου κ.α. πολλά. Εκτός των προαναφερόμενων, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι τον Σεπτέμβριο του 1994, με το έναυσμα της εξαιρετικής ομιλίας της στην έδρα της Unesco το 1993 και ενώ ήταν Υπουργός Πολιτισμού, η πασίγνωστη για την πολιτιστική της διαδρομή Κα Μελίνα Μερκούρη, οδήγησε στην Πολιόχνη της Λήμνου, εξήντα προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, από όλο τον κόσμο. Αυτοί υπέγραψαν την περίφημη «Διακήρυξη της Πολιόχνης» ανακηρύσσοντας το Αιγαίο Αρχιπέλαγος Πολιτιστικό Λίκνο της Ευρώπης.Στην διακήρυξη αυτή, της οποίας το κείμενο έμεινε ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία του πολιτιστικού αποτυπώματος του νησιού, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους, αναγράφονται όλα όσα μετά από 30 χρόνια ερχόμαστε να ξαναμελετήσουμε σε μία εξαιρετική δράση, όπου καλούμε να συμμετέχουν οι:
 Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 Δήμος Λήμνου.
 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού,Εργαστήριο Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (iTED Lab)
 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.
 Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με το εξαιρετικό του εργαστήριο (Tourlab) Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Management Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
 Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης
 Υπουργείο Τουρισμού.
 Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
 Υπουργείο Πολιτισμού
 Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
 Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
 Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
 Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα
 Πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας στην Ρώμη
 Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
 Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας
 WHIA- ( WorldHellenicInterparliamentaryAssociation)
 Parcopalmieri Servizi Turistici e Culturali

Το συνέδριο θα εξελιχθεί σε 3 άξονες
Α) Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού για τη Λήµνο και το Βόρειο Αιγαίο, γενικότερα ( Σάμος, Λέσβος, Ικαρία κλπ.)
Β) Ανάπτυξη disruptive technology και προσαρμογή της ανάπτυξης και της προώθησής του Τουρισμού μέσω της χρήσης νέων Τεχνολογιών σαν εργαλεία.

Γ) Παγκόσμιες καλές πρακτικές και δημιουργία μοντέλου στη Λήμνο μετά και την ανάπτυξη του project “Anzac Heritage Trail – Open Air Museum” Funded by the Australian Government .
Θα υπάρξουν περίπου 25 ομιλητές, άνθρωποι με ειδικές γνώσεις τουρισμού, πολιτισμού, αρχαιολόγοι κλπ. Τα ονόματα πανεπιστημιακών που ζητούμε να συμμετέχουν είναι σε συζήτηση με τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι :

27.06.2024 Άφιξη των Συνέδρων
28.06.2024 10.30-13.00 Χαιρετισμοί Επισήμων. Ομιλίες με ενδιάμεσο CoffeeBrake
2η συνεδρία στις 17.30-20.00.
29.06.2024 Συνεδρίαση 10.00-13.30. Ομιλίες με ενδιάμεσο coffeebrake
14.00-17.00 Εκδρομή στους αρχαιολογικούς τόπους Καβειρίων και Ηφαιστείας. Ξενάγηση
2η συνεδρίαση στις 18.30-20.30
30.06.2024 Συνεδρίαση 10.30-13.30 . Ομιλίες και παρουσίαση του websitewww.lemnosanzac.gr.
2η συνεδρίαση 19.00-20.30 Ανοιχτή συζήτηση και μελέτη αποτελεσμάτων Συνεδρίου
01.07.2024 09.30-14.30 Ξενάγηση σε πολιτιστικούς πόρους της Λήμνου (Αρχαιολογικός τόπος Πολιόχνης, Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου, Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ρεπανιδίου (14ος αιώνας), Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, Επίσκεψη στο Μουσείο παιδικού Παιχνιδιού).

Επιστροφή και αποχώρηση Καλεσμένων. Κλείσιμο Συνεδρίου.

Το Συνέδριο θα υποστηριχτεί και από εκλεκτή ομάδα δημοσιογράφων από διάφορα Media διεθνή και Ελληνικά, που θα καλύψουν το event και θα διαχύσουν την πληροφορία. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή και κάλυψη από την ΕΡΤ και τον τηλεοπτικό σταθμό MegaChannel και OneChannel καθώς και κανάλια της Μακεδονίας. Το όλο συνέδριο θα μεταδίδεται μέσω livestreaming.

To Συνέδριο που διοργανώνουμε, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διάχυση του πρωτοποριακού προσώπου του νησιού μας αλλά και της Περιφέρειάς μας στο κοινό. Επίσης η δράση θα προκαλέσει σαν αποτέλεσμα την επίσκεψη ομάδων φοιτητών και ερευνητών στη Λήμνο αναπτύσσοντας τον τουρισμό και λειτουργώντας σαν leader στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού για τη Χώρα μας δημιουργώντας καινούργιες τάσεις και συμπληρώνοντας το μέχρι σήμερα μοντέλο «Ήλιος -Θάλασσα» του μαζικού τουρισμού.
Αναμένουμε τις θετικές σας απαντήσεις στην πρόσκλησή μας.

Με ιδιαίτερη τιμή
Στέλιος Α. Μάντζαρης
ΠρόεδροςΔ.Σ.

About Us

The Association “The Lemnos' Friends of Anzac”, is created to fully enhance the role of Lemnos, during the First World War, and especially its participation in the preparation and during the Gallipoli campaign in 1915 by the army of the Entente (France, Russia, the British Empire). Founding members are Lemnians and friends of Lemnos, members of our community on and off the island...

Περισσότερα

Contact Us